April 2024

De winter van 2023 is begonnen met 4 vitale bijenvolken. Tot mijn blije verrassing zag ik maart dit jaar bij de voorjaarsinpectie dat alle volken de winter hadden overleefd !

Dat het ook anders kan is te zien in deze opname :

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/grote-zorgen-over-raadselachtige-bijensterfte-bijna-een-kwart-van-de-bijenvolken-overleefde-de-winter-niet/

30 Maart heb ik mijn eerste bijenvolk gesplitst, en daarna verhuisd naar Almkerk. Deze staan nu in de oogst tuin “Hof van Heden” https://www.hofvanhedentuin.nl

De 3 overgebleven volken heb ik ook gesplitst. 2 weken later was een volk met de “oude” koningin zo snel gegroeid, dat die zelf besloten om te gaan zwermen.

om daarna met zn allen in een boom te gaan hangen

Die zwerm heb ik kunnen scheppen

en in een 6-ramer een nieuw plekje gegeven,

zodat er momenteel 7 bijenvolken in de tuin staan. Door de kou in April stagneert de groei weer en is er nog geen honingoogst mogelijk. Bij temperaturen rond 12 graden vliegen de bijen nauwelijks naar buiten. Dat heeft er mee te maken dat alle bijen nodig zijn om binnenin de temperatuur goed te houden. Anders sterven er te veel larven. En vliegen kost ook veel meer energie dan.

Het is wachten op beter weer in Mei.